Content maken kost tijd. Dat weet iedere ondernemer. Daarom schiet het er ook zo vaak bij in. De zaak moet door draaien, het contact met de klant heeft prioriteit boven iets posten op de socials en voor je het weet is het jaar voorbij. Herkenbaar? Dan is deze blog over contentmappen – een manier van werken waarmee je vaker gebruik maakt van je content – interessant voor jou.
Bij contentmappen maak je slim gebruik van je content. Door het op verschillende kanalen te gebruiken, in een wisselende context en op verschillende tijdstippen heb je veel langer plezier van je content dan wanneer je er maar één keer gebruik van maakt. Met contentmappen vergroot je het bereik je content en verlengt de levensduur ervan. Dat is fijn voor jou, want dan heb je meer plezier van de content waar je zo op hebt gezwoegd, maar ook voor je volgers. Want de kans dat zij jouw post voorbij zagen komen is niet zo groot als je wellicht denkt.
Het spotlightsyndroom
Als we iets op de socials plaatsen, hebben we al snel het gevoel dat de hele wereld het ziet. Ik noem dat het ‘spotlightsyndroom’. Jouw volgers krijgen zo ontzettend veel informatie aangeboden via hun timeline dat de kans dat zij jouw post zien, niet zo heel groot is. 2-3%, om precies te zijn (dat geldt voor organische – gratis – posts; voor social advertising gelden andere percentages). Niet alle volgers binnen die 2-3% lezen jouw content ook werkelijk. Misschien hadden ze geen tijd om door te klikken naar jouw blog. Of wellicht is het onderwerp niet relevant voor hen. Zoveel mensen, zoveel wensen. De één wordt getriggerd door een feitelijke uitspraak, de ander door emotie. Waar een deel van jouw publiek wordt aangetrokken door beeld met tekst, zijn anderen vatbaarder voor video.
Hergebruiken van je content
Veel verschillende content maken dus! Maar dat hoeft niet zo tijdrovend te zijn als je denkt. Dat is waar contentmappen om de hoek komt kijken. Contentmappen is een werkvorm, en voor de contentmarketeer een ‘way of life’, waarmee je bestaande content hergebruikt zonder telkens hetzelfde te zeggen. Je knipt je content als het ware op in stukjes en legt de nadruk op een ander onderwerp. Contentmappen kan ook door diverse vormen te koppelen aan een contentuiting. Deze werkvorm kun je toepassen op bestaande content, maar ook voordat je content gaat ontwikkelen. Twee voorbeeldjes.
- Het recyclen van bestaande content
Stel: je bent een ondernemer die zich heeft gespecialiseerd in gezonde voeding. Je verkoopt allerlei gezonde etenswaren en voedingssupplementen en hebt een blog geschreven over waarom op je voeding letten belangrijk is voor je lijf, maar ook voor je geestelijke gezondheid, en je hebt daar ook tips in verwerkt voor een gezonde levensstijl. Daar zit een rijkdom aan informatie in; zonde om zo’n blog maar één keer te posten! Een aantal ideetjes:
- Post een foto van een klant met een citaat erop over hoe goed deze zich voelt sinds hij/zij gezond is gaan eten. Tips nodig? Die vinden lezers in jouw blog.
- Maak een infograpic van de tips.
- Iedere tip leent zich voor een aparte post. Voorzie iedere tip van een andere foto, video of illustratie.
- Artikelen met tips lenen zich uitstekend voor het maken van een swipe. Maak geen swipe van al je tips, maar kies er een paar uit. Zo kun je deze vorm vaker toepassen.
En dit zijn nog maar een paar ideeën! Ik weet zeker dat jij, als het om je eigen content gaat, zo een ideetje of 10 opschrijft. De beste selecteer je en werk je uit.
- Contentmappen met nog te maken content
Bovenstaand proces kun je ook toepassen op nog te ontwikkelen content. Ik geef een voorbeeld uit de praktijk. Voor een opdrachtgever moest onlangs ik een promotiefilmpje maken. Ik ben geen videograaf, dus als het om filmen gaat huur ik altijd iemand in. Vervolgens kan ik twee dingen doen: de videograaf veel succes wensen en wachten op de oplevering van de video. Óf zelf meegaan en content verzamelen. Ik deed het laatste en ik haakte ook meteen een fotograaf aan. Het resultaat: naast de filmbeelden heb ik heel veel foto’s. Van de draaidag zelf, maar ook van de mensen die in het filmpje aan het woord komen. We zetten ook meteen een aantal situatie in scene. Iedere ‘hoofdrolspeler’ uit de filmpjes heb ik vervolgens geïnterviewd. Daarmee heb ik zowel citaten als feitelijke informatie opgehaald. Het resultaat: een rijkdom aan content waar ik in het geval van deze opdrachtgever een jaar posts van kan maken – met verschillende doelstellingen – zónder dat ik in herhaling val.