Freddy Heineken zei ooit dat de helft van zijn marketingbudget weggegooid geld was, maar hij wist niet welke helft. Je kunt je geld maar een keer uitgeven, dus je wilt als ondernemer zo goed mogelijk weten wat werkt. Gelukkig zijn er nu manieren om inzicht te krijgen in de effectiviteit van je internetmarketing. Programma’s als Google Analytics kunnen hierbij helpen. In dit blog vertellen we je hoe je dit doet.
Stap 1: Stel vast waarvoor je Google Analytics wilt inzetten
Om relevante informatie te verkrijgen, start je bij de basis. Waarom heeft je bedrijf een website? Wat is het doel? Denk bijvoorbeeld aan verkopen in een webshop, in contact komen met nieuwe klanten of het inplannen van afspraken als kapper.
Vul het meetplan (zie afbeelding) in. Maak je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden).

Stap 2: Installeer Google Analytics op je website
Je activeert Google Analytics door op al je relevante pagina’s een trackingscode te zetten. Raadpleeg hiervoor deze hulppagina, waar ze in 10 stappen uitleggen hoe je Google Analytics instelt.
Stap 3: Zorg ervoor dat je Google Analytics goed inricht
De doelen, die je eerder hebt vastgesteld in het meetplan, kun je direct meetbaar maken in Google Analytics. Ga naar instellingen en dan naar doelen. Klik vervolgens de template (vast sjabloon) aan die past bij je beoogde doel(en) en volg de aanwijzingen.
Tip: om je resultaten zo schoon en bruikbaar mogelijk te houden, is het goed om jezelf uit de metingen van Google Analytics te filteren. Dit doe je door de aanwijzingen te volgen onder instellingen en dan filters.
Stel je wilt graag een offerteaanvraag via je website binnenkrijgen. Dat is je doel.
De offerteaanvraag verloopt via een contactformulier. Nadat de bezoeker de aanvraag heeft verzonden komt hij/zij op een aparte bedankpagina. Door in Google Analytics in te stellen dat deze pagina een “doel” is, kun je onder andere zien:
- Welke marketing kanalen (bijvoorbeeld organisch zoekverkeer, AdWords, Facebook) tot meer offerteaanvragen leiden;
- Hoeveel procent van je bezoekers een aanvraag doet en wat dus je conversiepercentage (percentage bezoekers dat tot transactie overgaat) is;
- Welke bestemmingspagina’s leiden tot een offerteaanvraag en dus het meest waardevol voor je zijn. Een bestemmingspagina is een pagina waarop een bezoeker jouw website binnenkomt. Met andere woorden: het is de eerste pagina van een bezoeksessie.
Bovenstaand voorbeeld geldt ook voor andere doelen zoals een contact aanvraag, aankoop in een webshop, brochure aanvraag, nieuwsbrief inschrijving. Alles wat voor jou waardevol is.
Stap 4: Begin met de statistieken acquisitie, gedrag en conversies
Google Analytics biedt ontzettend veel informatie over je websiteverkeer. Je kunt dit gebruiken om gerichte online marketing beslissingen te nemen. Maar het is ook lastig om door de bomen het bos te zien. We helpen je op weg.
Als je inlogt bij Google Analytics kom je in eerste instantie op de homepage. Hier zie je al snel een aantal statistieken van je websiteverkeer, zoals het aantal gebruikers (bezoekers), sessies (bezoeken).
Aan de linkerkant bevinden zich nog een aantal navigatieopties:
- Aanpassing
- Realtime
- Doelgroep
- Acquisitie
- Gedrag
- Conversie
Om overzicht te houden kun je het beste beginnen met de meest belangrijke statistieken: acquisitie, gedrag en conversies. Op deze hulppagina wordt in begrijpelijke taal uitgelegd hoe je de juiste data vindt en hoe je het kunt ‘lezen’.

Stap 5: Gebruik Google Analytics om je online marketing inspanningen te meten
Je weet nu hoe je de juiste data selecteert en wat de betekenis ervan is. Dan ben je nu in staat om je online marketing inspanningen te meten. Werkt een marketingkanaal niet goed? Dan kun je ermee stoppen. Werkt een marketingkanaal juist wel goed? Bekijk dan hoe je het nog beter kunt inzetten.
Weet wel dat het analyseren van websitestatistieken niet hetzelfde is als het uitvoeren van online marketing. De beste manier om meer bezoekers naar je website te trekken, is het schrijven van informatieve content op onder meer productpagina’s, dienstpagina’s en blogs. Deze promoot je door middel van linkbuilding of betaalde advertenties. Maar, dit is voor een volgend blog.