Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Beelden, stilstaand of bewegend, vertellen jouw verhaal en geven kleur aan je organisatie. Ze laten zien waar jouw bedrijf voor staat. Door slim gebruik te maken van beeld kun je je onderscheiden van je concurrenten en nieuwe klanten aantrekken.
Maar hoe kom je aan die onderscheidende beelden? In deze blog deel ik enkele tips voor hoe je eenvoudig aan originele en onderscheidende beelden komt.
- Inventarisatie
- Kies je stijl
- Bepaal je beeldleverancier
1. Inventarisatie
Voor je je camera tevoorschijn haalt, is het belangrijk om eerst te bepalen waar je beeldmateriaal nodig hebt. De wensenlijst voor beeldmateriaal is voor iedere onderneming anders. Kijk bij je inventarisatie niet alleen naar waar jij denkt dat je beeldmateriaal van nodig hebt, maar ook naar je doelgroep. Wat willen zij weten? Op welke kanalen heb je beeld nodig? Of waar zou je het graag inzetten maar doen jullie dat nog niet?
Maak een lijst van je kanalen en schrijf daarachter wat voor type beeld je daar nodig hebt. Ook als je het al hebt. Het is misschien even een klusje, maar het helpt je enorm om straks een professionele uitstraling te krijgen en een echte merkbeleving te creëren voor je doelgroep.
Vind je het lastig om te beginnen? Wat voorbeelden voor je om je op weg te helpen:
Kanalen:
- Website
- Social media
- Presentatie
- Drukwerk
- Handleiding
- Labels
- Aankleding pand
Beeldmateriaal van:
- Pand exterieur en interieur
- Medewerkers portretten
- Producten
- Handleiding
- Werkzaamheden
- Oplossingen
- Voor/Na
- Verduidelijking (iconen, route kaartje, etc)
- Thema/sfeer beelden
- Contact/receptie
- HR – werken bij..
- Nieuws (prijs gewonnen voor..)
- Actualiteiten (bijv. een evenement waar je staat)
- Unboxing
- Nieuwe collectie
- Merk
- Marketing campagne
- Reportage
- How to video
- Reviews van producten
- Speciale inhaakdagen
- Historische beelden
2. Kies je stijl
Heb je je inventarisatie gedaan? Bepaal dan de stijl van je beeldmateriaal. Ga je met illustraties werken? Kies je voor echt beeldmateriaal, of wordt het een mix van deze? Ga je voor kleur, zwart/wit of een specifiek filter? Zit er humor in jouw beelden? Ben je kunstzinnig, of heel clean en strak? Om je stijl concreter te maken kun je nadenken over de volgende vragen:
- Welke uitstraling past bij het merk of de onderneming die je wilt visualiseren?
- Wat voor onderneming heb je?
- Wie zijn je klanten?
- Heb je een huisstijl?
- Wat zijn je kernwaarden?
- Hoe is je kleurgebruik?
Je antwoord op deze vragen kun je goed gebruiken als basis om je stijl te kiezen en een illustrator, foto- of videograaf te briefen. En door hierover na te denken creëer je een zo eenduidig mogelijke stijl naar buiten toe.
3. Bepaal je beeldleverancier
Nu je weet wat je nodig hebt aan beeldmateriaal en je weet welke stijl je wilt uitstralen, is het tijd om de collectie te gaan maken. Er zijn veel manieren om aan geweldige foto’s te komen. Voor jouw onderneming zijn er vijf belangrijke bronnen waar jij beeldmateriaal vandaan kunt halen. Door een mix te maken kom je tot een fijne beeldcollectie waar je jaren mee vooruit kunt. Hier komen ze:
Professionele zakelijke fotoshoot, animator of bedrijfsvideo
- Stockfoto- en video sites
- Smartphone
- Leveranciers
- Klanten
Ze hebben allemaal hun plus- en minpunten.
Professionele shoot
+ Professionele uitstraling
+ Juiste apparatuur
– Budget nodig
– Minder flexibel, niet altijd beschikbaar, moet worden ingepland
Het voordeel van het huren van een professional is dat je werk uit handen kunt geven en je kwaliteit kunt verwachten. Een professionele fotograaf of videograaf heeft de nodige apparatuur en expertise, waardoor hij precies weet waar hij op moet letten.
Drie dingen waar je op kunt letten wanneer je een professional inhuurt:
Specialisme: kies een foto- of videograaf die past bij de opdracht. Heeft hij/zij ervaring met dit type werk? Snapt hij/zij de stijl die je zoekt?
Kosten
Het gemiddelde tarief van een professioneel fotograaf of cameraman ligt rond de €80,- tot 100,- per uur. Laat je in de keuze echter niet alleen leiden door het uurloon. Let op wat je krijgt voor dit bedrag en de kwaliteit van het werk. Is het uurtarief bijvoorbeeld inclusief nabewerking en aanlevering? Maak hier vooraf goede afspraken over.
Rechten en licenties
Hier gaat het nog weleens mis in de praktijk. Over het algemeen is het zo dat de fotograaf het auteursrecht heeft op het beeldmateriaal. Jij krijgt een gebruikerslicentie. Je bent verplicht om de naam van de fotograaf te vermelden bij gebruik van de foto.
Spreek vooraf goed door met de fotograaf hoe de rechten zijn en leg vast van wie de foto is, wie het gebruikersrecht heeft en wat er met de foto gedaan mag worden, dan kom je niet voor verrassingen te staan.
Stockfotografie/video
+ Lager budget nodig
+ Bredere keus
– Iedereen kan deze beelden gebruiken, dat maakt je minder onderscheidend
– Stockfoto’s kunnen heel nep overkomen
Heb je geen groot budget of wil je de collectie die je hebt uitbreiden met wat extra beeldmateriaal, dan is het gebruik van stockmateriaal een idee. Stockfoto’s zijn bestaande foto’s, illustraties en video’s die iedereen, onder voorwaarden, kan gebruiken. Per uiting staat omschreven wat die voorwaarden zijn. Het beeldmateriaal wordt via zogenaamde stocksites aangeboden. Per beeld betaal je een klein bedrag. Je kunt er ook voor kiezen een abonnement te nemen, dan ben je voordeliger uit.
Goede algemene stocksites zijn:
https://www.shutterstock.com/nl/
https://www.istockphoto.com/nl
https://nl.123rf.com/
https://stock.adobe.com/nl/
Er is ook een aantal sites waar je de beelden gratis kunt gebruiken. Let hier wel goed op de voorwaarden:
https://nl.freepik.com/ (hier vind je ook icoontjes)
https://unsplash.com/
https://pixabay.com/nl/
https://www.pexels.com/nl-nl/
Tot slot zijn er ook vakspecialistische stocksites zoals bijvoorbeeld https://techniekbeeldbank.nl/ waar je gratis beeldmateriaal kunt vinden gericht op werken in de techniek.
Tip! Werk je met Canva? Ook daar kun je foto’s, video’s en illustraties zoeken en gelijk verwerken in je uitingen.
Smartphone fotografie/video
+ Zeer flexibel
+ Geen tot laag budget nodig
+ Creatief, persoonlijk, dichtbij
– Stem je stijl goed af
– De beeldkwaliteit is niet overal goed bruikbaar. Online prima, grote spandoeken of drukwerk, minder makkelijk
Met je smartphone maak je heel makkelijk zelf foto’s en filmpjes. Dat is niet alleen leuk, het is ook goed voor je zakelijke profiel. Je smartphone heb je vrijwel altijd bij je. Dat maakt je heel flexibel en het maken van beelden is daardoor nog nooit zo makkelijk geweest.
Ik ben zelf een groot fan van smartphone foto’s en video’s omdat je hiermee net dat inkijkje in je organisatie kunt geven wat bijdraagt aan de merkbeleving van je klant. Je kunt unieke beelden maken en snel leveren. Denk aan een unboxing wanneer de nieuwe collectie is geleverd, een kijkje achter de schermen, een live verslag vanaf een evenement, etc. Smartphone foto’s en video’s zijn uitermate geschikt om je collectie verder uit te breiden voor social media en andere online kanalen.
De valkuil bij dit type beeld is de kwaliteit. Beelden worden als vakantiekiekjes genomen. Er wordt geen rekening gehouden met een eenduidige stijl of nagedacht over het gebruik. Zo krijg je beelden die het verkeerde verhaal vertellen, saai zijn of geen goede kwaliteit hebben. Dat is zonde.
Je smartphone kan veel meer dan je denkt!
Kijk eens goed naar de mogelijkheden die jouw toestel heeft, regel je instellingen, zorg dat je de juiste lens gebruikt en zet een aantal goede apps op je telefoon. Dat maakt zo al een wereld van verschil.
Producenten
Van jouw leveranciers kun je foto en video materiaal krijgen van de producten die je afneemt. Voordeel hiervan is dat je weinig kosten hoeft te maken om zelf productshoots te doen. Tip! Vraag je leverancier eens naar corporate materiaal. Het logo, beeld van de fabriek, het proces hoe jouw product wordt gemaakt, etc. Zo kun je het verhaal van jouw onderneming nog meer een gezicht geven.
+ Weinig kosten voor mooi materiaal
– Het is niet jouw eigen materiaal, een leverancier gebruikt zijn eigen stijl en logo
Klanten
+ Je krijgt materiaal aangeleverd vanuit de gebruiker, je ziet gelijk hoe ze met je product omgaan en hebt feedback voor jezelf waar je heel veel mee kunt
+ Engagement
– Kwaliteit materiaal is onzeker
– Weinig tot geen regie
Ook je klanten kunnen je van beeldmateriaal voorzien. Denk vooraf goed na wat je hier mee wilt. Hoe wordt er aangeleverd? Is er een # die mensen kunnen gebruiken zodat ze het ook gelijk op social media delen? Of hou je liever zelf zoveel mogelijk de regie?
Je kunt met de beelden van je klanten laten zien hoe jouw product in de praktijk werkt. Je kunt er een community gevoel mee creëren. Of ze laten werken als reviews. Met een doordacht idee kan het heel veel doen voor je onderneming. Veel grote merken zetten dit strategisch in.
Tot slot
Ik hoop dat deze 3 stappen naar beter beeld je inspireren om een mooie beeldcollectie aan te leggen die het verhaal van jouw onderneming vertelt. Als bonus een 4e stap: sla je beelden centraal op een plek op. Liefst online, zodat je er altijd bij kunt. Maak handige mapjes of kies voor een beeldbanksysteem. Zo kun je nog meer plezier beleven aan je beeldcollectie en je verhaal visueel blijven vertellen.
Marianne van der Poel | Trainer en adviseur branding, positionering en contentmarketingstrategie | The Content Academy