(Startende) ondernemers hebben veel meer nodig dan alleen een kantoor, wifi en koffie. Ze hebben een thuis nodig waar hun onderneming kan groeien. Dit ‘thuis’ is het Drechtsteden Ondernemerscentrum, kortweg ‘DOC’. Het ondernemerscentrum is sinds 2019 geopend, als initiatief van de gemeente Dordrecht en het ROC Da Vinci College. DOC neemt je op in een ondernemersfamilie die je energie geeft. Je kunt met elkaar sparren, gebruik maken van elkaars diensten/producten en ook samen lunchen, borrelen op vrijdagmiddag en sporten. Een mogelijkheid die DOC ondernemers daarnaast nog biedt, is de mogelijkheid gebruik te maken van een breed scala aan beroepsopleidingen, van commercieel tot aan techniek. Studenten ondersteunen ondernemers met (digitale) vraagstukken. Andersom voorzien ondernemers studenten van inspirerend onderwijs.

Structurele ‘triple helix’ verbinding

Het doel van DOC is het ondernemerschap in de Drechtsteden te stimuleren en te ondersteunen.
Hierin staat ‘triple helix’ – samenwerking tussen Overheid, Onderwijs en Ondernemers – centraal.

O van Overheid 

De gemeenten in de Drechtsteden willen ervoor zorgen dat het bedrijfsleven ook in de toekomst gezond blijft. Blijven innoveren is van groot belang. De gemeenten hebben de ambitie de komende jaren heel veel nieuwe banen te creëren. Dat kan alleen door groei van bedrijven of door nieuwe ondernemers naar de regio te halen. Dat begint vaak met startups. DOC is, als plek voor startups en ondernemers, een vertrekpunt voor een lokaal netwerk van ondernemers. In DOC ontstaan zo mooie samenwerkingen waar zowel gemeenten in de Drechtsteden, studenten als ondernemers van profiteren.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Ondernemersloket Drechtsteden, zij zijn per 1 januari zelf ook gevestigd in DOC. Het Ondernemersloket is een samenwerking tussen het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) en de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD), waar bestaande en startende ondernemers 5 ochtenden per week terecht kunnen (fysiek en telefonisch) met vragen en voor ondersteuning.

O van Onderwijs

Bij het oplossen van vraagstukken werken we samen met studenten van Da Vinci College en HBO Drechtsteden. De schoolbestuurders willen studenten voorzien van goed en inspirerend onderwijs. Door studenten te laten werken aan praktijkcases zien ze direct de resultaten van de geleerde stof. Studenten zien kansen en mogelijkheden waar veel ondernemers nog geen weet van hebben. Ook zijn zij de ondernemers/werknemers van de toekomst. Een win-win dus.

Een voorbeeld waarin deze samenwerking concreet wordt is Mijn Digitale Werkplaats Drechtsteden: MDW Drechtsteden biedt het mkb gratis ondersteuning bij vragen omtrent online ondernemen. Het is een digitale werkplaats waar MBO en HBO studenten aan de slag gaan met een concrete vraag of wens van een mkb’er. Dit doen zij samen met expertbedrijven uit de regio.

O van Ondernemers

DOC wil zich ontwikkelen tot een community waar interessante kruisbestuivingen tussen studenten, ondernemers en corporates leiden tot verfrissende ideeën en een nieuwe generatie ondernemers. Om dit te kunnen realiseren biedt DOC ondernemers een warme, full-service plek waar alle initiatieven om het ondernemerschap te versterken en te ondersteunen samenkomen. Van werkplek verhuur tot advies, kennissessies, projecten en netwerkevents.

Benieuwd wie er in DOC werken? Een aantal ondernemers stellen zich voor.